Popkonst är något som nog bara kunde uppstå i USA. Även om popkonst också kom till Europa, så var det i USA som det hela började och där den mesta utvecklingen skedde. Det finns flera skäl till det, men ett av dem är att den sociala situationen i USA under 1950- och 1960-talet skiljde sig markant från den i Europa. I USA fanns inga egentliga klasskillnader rent socialt, bara ekonomiskt. Rik som fattig hade samma nöjen, gillade samma mat och så vidare. Så var det definitivt inte i Europa under samma tid.

andy-warhol

Andy Warhol började sin karriär som kommersiell illustratör, som sedan blev ”riktig” konstnär, utan att hans arbetssätt egentligen förändrade sig. Det var på många sätt kontexten det handlade om. Om något är reklam och trycks i tidning = det är inte konst. Om samma sak ställs ut i en konsthall = det är konst. Men det är en inte helt tillfredsställande definition och frågan är ju om Warhol egentligen såg någon skillnad mellan sina kommersiella och sina konstnärliga verk. Warhol anlitade ju assistenter som utförde mycket av arbetet, och det är passande att hans studio kallades för the Factory, fabriken.

Men den bestående poängen som popkonsten och Andy Warhol gjorde var att det egentligen inte finns någon egentlig skillnad mellan vad som är konst och vad som är ”kommersiellt”. Alla försök att skapa en meningsfull skillnad mellan de två är dömda att misslyckas, även om det inte betyder att många fortfarande, förgäves, försöker. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *