Det är många människor i min omgivning som verkar ha fastnat ganska rejält i träningsträsket, och framför allt handlar det om styrketräning och gymmet. Det är fler och fler som har börja upptäcka det och det är många olika anledningar som florerar kring varför man gör det. En del säger att de gör det för att må bättre, och det köper jag rakt av, men många andra ser det som viktigt att forma sina kroppar efter manliga ideal – och det är jag inte riktigt lika bekväm med.

Visst är det så att vi lever i ett samhälle där vissa kroppstyper premieras och lyfts fram som det som är det allra finaste och bästa. Den kvinnliga varianten har ofta blivit omdebatterad, med all rätt, men det är inte riktigt lika stort fokus på männens del. För det finns en sådan, där det handlar om att man ska ha stora biceps, tvättbrädor på magen och se muskulös ut hela tiden. Stora och tydliga muskler är med andra ord idealet för hur en man ska se ut, och när kvinnor snarare ska vara så smala som möjligt så finns det också olika sätt att ta sig till idealet. För män är det hård fysisk träning på gym med vikter, för kvinnor handlar det om träning och om ett intag av väldigt lite mat.

Det är ohållbart

Det går att leva på det här sättet under en tid kan jag föreställa mig, men det är knappast något som kommer att vara gångbart över en längre tid. Faktum är att ideal är ideal på en ofta ouppnåelig nivå, ett läge som de flesta av oss aldrig kommer komma upp till. Men samhället vill fortfarande att vi däremot strävar, och det gör vi genom att köpa de produkter som kan hjälpa oss att eventuellt nå dit snabbare och att kläder och modeller hela tiden påminner oss om att vi inte är där riktigt än. Det kommer vara förödande om man fokuserar på detta enbart, det kommer ta all tid av ens vardag och glädjen till både träning och övriga livet kommer att försvinna.

Träna för hälsa och nöje

Jag är av den bestämda åsikten att man ska träna sin kropp för att det gynnar ens fysiska hälsa, inte att det nödvändigtvis formar om ens kroppsform. Att det gör det kan man istället se som en positiv effekt av träningen, men om man fokuserar på att träna för att må bra så tror jag att man kommer ha mest nytta av träningen och samtidigt också få ut mycket glädje av det. Jag funderar själv på att intensifiera min träning, och jag har länge tänkt på just tyngdlyftning som en bra träning för mig. Det har fått mig att känna mig starkare, men jag är inte överdrivet förtjust i att träna på gym, så jag har kollat på en del träningsprodukter som jag kan använda mig av här hemma. Och än en gång, jag kommer inte att träna för att jag vill se ut på ett visst sätt, jag kommer att träna för att må bra och för att jag tycker att det är roligt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *